Fällor

Uppdaterad 19/4-2016
When you know better, do better

Även jag lär mig nya saker hela tiden och speciellt den här texten har därför varit i behov av en rejäl uppfräschning ett tag nu. Jag har gått igenom texten,
förändrat, kompleterat, tagit bort orelevant information, och förhoppningsvis
förbättrat den åtminstone något. Mycket gott! //Kicki

Behöver man hålla en naturligt glutenfri diet är det lätt att göra misstag och bli sjuk eftersom gluten ibland lurar på de mest långsökta ställen. Kontakta alltid tillverkaren om du är osäker! Många av de saker som vi äter behöver inte innehålla gluten i sig men kan ha blivit kontaminerade av gluten i tillverknings- eller tillagningsprocessen. Det är bra att försöka ta reda på varför man har blivit glutenförgiftad så att man slipper bli sjuk igen. Det finns nämligen många fällor som inte är så uppenbara om man inte är medveten om dem i förväg.

Den här listan kan förmodligen upplevas som kontroversiell. Det beror på att det råder debatter, både om glutenfritt och naturligt glutenfritt och vad som går att äta eller inte. Särskilt för naturligt glutenfritt är förhållandena förvirrande. Det finns idag inga tester som kan detektera mindre än 5 ppm gluten i något livsmedel. I t.ex. alkohol och glukossirap är nivåerna för detektion ännu högre. Ingen seriös matproducent kan därför idag hävda att någonting är 0 ppm. För vissa av oss är det kanske heller inte ens relevant eller intressant att äta helt 0 ppm även om 20 ppm är för mycket. Det är till exempel ovanligt att reagera på någonting som har blivit kontaminerat av glutenfri havre. Alla är vi dock olika och vi klarar gluten i lite olika mängd. Vad du behöver utesluta ur din diet för att vara frisk vet i slutändan bara du. Hitta din egen nivå!

Det är också mycket viktigt att i sammanhanget komma ihåg att alla reaktioner inte endast handlar om gluten. Det finns mycket annat som vi med känsliga magar kan reagera på. Håll ett öppet sinne och försök reda ut alla förhållanden innan du drar förhastade slutsatser! Ibland är sambanden uppenbara men ganska ofta är de väldigt dunkla.

Att produkter är uppskrivna på den här listan är inte samma sak som att de nödvändigtvis innehåller gluten. Detta varierar från tillverkare till tillverkare och från produkt till produkt. Blir du däremot glutenförgiftad vid något tillfälle så kan det vara bra att dubbelkolla den för att se vad du behöver göra framöver för att undvika samma misstag igen. Detta är alltså inte en lista på saker du ska undvika helt.  Det är istället en lista på saker som du kanske ska vara medveten om kan innehålla gluten så att du har möjlighet att se upp lite. Med den här listan blir det lättare att till slut avgöra var gränsen för din glutenkänslighet går. Listan är till för att göra dig uppmärksam!

Men nöj dig heller inte med att okritiskt ta del av informationen på denna sida. Gör dina egna efterforskningar! Ta kontakt med företag. Gör sökningar på nätet. Var uppmärksam på sambanden  på hur du själv reagerar och vad du tål. Ta också hjälp av de kunniga medlemmarna i facebookgruppen Naturligt Glutenfritt för att lära dig mer. Den information som finns uppskriven här är till många delar resultatet av medlemmarnas samlade kunskap. Vi har tillsammans hjälpts åt att forska, klura, kontakta och testa. Ofta dyker ny kunskap upp där mycket snabbare än jag har möjlighet att skriva om den här.

… nöj dig heller inte med att okritiskt ta del av informationen på denna sida. Gör dina egna efterforskningar!


Låt dig inte överväldigas av omfattningen på dessa fällor eller inbilla dig att det inte finns någonting kvar för dig att äta! Ät hel, naturlig och oprocesserad mat såsom naturen skapade den så undviker du många fällor. Kom också ihåg att vi alla klarar olika. Våra toleransnivåer skiljer sig åt. Lycka till!


Kort lista

Detta undviker jag alltid vid ngf om jag är osäker på ursprung:

 • vete (kamut, spelt, durum, couscous,  semolina, farro, bulgur, mannagryn mm.)
 • råg
 • korn
 • havre (även s.k. ”ren”)
 • vetestärkelse (även s.k. ”glutenfri”)
 • glukossirap (på vete)
 • druvsocker, dextros (på vete)
 • maltodextrin (på vete, korn)
 • sockerkulör (på vete)

————————————————————————————————————
RANGORDNINGSLISTA – VAD ÄR VANLIGAST ATT REAGERA PÅ?
Jag har  fått det mycket generösa tillståndet att publicera denna text som försöker lista hur vanligt det är att man reagerar på olika produkter och ingredienser.
————————————————————————————————————

Fällorna

 •  Sojasåser, fonder, buljonger, såser och salsor

Mätningar som genomförts av Livsmedelsverket visar glutennivåer som understiger 20 ppm. Tyvärr är inte mätmetoderna bra på att detektera glutennivåerna i sojasåser och nivåerna kan därför vara betydligt högre. Det är också många som upplever att de reagerar på sojasås som inte är glutenfri. Numera finns det särskilda sojasåser där man använder ris istället för vete för att starta fermenteringsprocessen. Håll särskilt utkik efter glutenfri tamari. Om du inte tål soja överhuvudtaget så ska tydligen coconut aminos, en umamifylld sås gjord på kokos, vara ett fullvärdigt substitut.

 • Charkuterier, hel- och halvfabrikat

Se upp för till exempel leverpastej. Överhuvudtaget är processerade varor i riskzonen eftersom de flesta använder vete som ett processhjälpmedel.

 • Fisk- och skaldjursimitationer

Till exempel innehåller crab sticks vetemjöl.

 • Maltodextrin, glukos- och fruktossiraper, stärkelsesiraper, druvsocker (dextros)

Kan innehålla gluten om källan är korn eller vete. Maltodextrin och glukossirap framställs genom att man fördelar stärkelsen i mindre bitar. Den färdiga glukossirapen ligger oftast, men inte alltid, under 20 ppm. I det färdiga livsmedel ska halten dock ligga under 20 ppm. Ett stort problem med glukossirap är att det ofta används i stora kvantiteter när det väl används. Tänk till exempel på godis där glukossirap ofta ligger bland de första ingredienserna. Maltodextrin är ofta mindre finfördelat än glukossirap   men är oftare tillverkat av korn än av vete vilket gör att veteallergiker inte samma problem med ämnet. Det används också i färre typer av produkter än glukossirap. Dextros tillverkas ofta av vete men används ofta i mycket mindre kvantiteter när det förekommer utan glukossirap. Ett exempel på användningsområde är bacon.

”Wheat-based glucose syrups are a purified and concentrated aqueous solution of saccharides obtained from starch. Dextrose is purified and is crystallized as α-D-glucose. Wheat-based glucose syrups and dextrose are used for confectionery, jams and fruit preparations, dairy ice- cream, beverages and fruit syrups, dairy desserts and biscuits, infant foods, bakery products, and also for dietetic and medicinal products for oral use. They are ingredients in the production of food additives such as sorbitol, xylitol, mannitol, maltitol, caramel colour, ascorbic acid and lactic acid among others.”

 • Sötningsmedel, sockeralkoholer

Sorbitol, mannitol, maltitol, xylitol (björksocker), erytritol osv. kan vara framställd ur vetebaserad glukossirap och kan därför behöva undvikas om du är extra känslig. Kom ihåg att sockeralkoholer är kända för att bråka med känsliga magar och ha en laxerande effekt oavsett ursprung!

 • Salt

Salt kan eventuellt innehålla glutenspår om maskinerna som hjälper till att utvinna saltet rengörs med medel baserade på vete. Jag använder Falksalts Pink Himalayan, samt det underbara Celtic Sea Salt och har inte blivit sjuk av dessa. Generellt verkar havssalt vara säkrare kort än bergssalt men även det skiftar. Se upp för salter i jordnötter, smörpaket etc. om du har fått reaktion på det!

 • Bakpulver, vanillinsocker

Bakpulver och vanillin innehåller alltid en stärkelse som ska absorbera fukt och förlänga förvaringstiden. Ibland är dessa stärkelser vete, men ofta har man tur och det kan vara gjort på till exempel potatisstärkelse istället.

 • Alkoholer, vinäger och ättika

På grund av mycket liberala lagar vad gäller ingrediensföteckning på alkohol så finns det ett antal saker som man inte måste redogöra för som producent. Alkohol är ett träsk med många affärshemligheter och olika undantag för tillsatser. Rent generellt brukar dyra, traditionella viner – gärna från gårdar som är måna om sina anor – vara säkrare kort är billiga och experimentella.

För röda viner finns två problem. För det första kan tunnorna vara tätade med en vetepasta (gluten är ett klister!). För det andra så kan röda viner klarifieras med gluten. Vinet kan även klarifieras med andra saker såsom äggvita och skaldjur, men vete är billigt att använda. Situationen försvåras ytterligare då taninerna i röda viner (det som ger strävhet på tungan) slår ut testerna som används för att spåra gluten (ELISA) så att det, trots att det kan finnas i till och med generösa kvantiteter gluten i vinet, inte påvisas. Dessutom finns ett mätfel inbyggt i samma tester (alltså ELISA) eftersom de inte korrekt kan mäta glutenhalten i vätskor i alla fall.  Alla röda viner är inte farliga att dricka däremot, speciellt inte om du går upp några prisklasser och håller dig till länder som använder mer traditionella metoder, till exempel frankrike. Kom ihåg att detta inte är några garantier och att tillverkarna när som helst kan ändra innehåll!

Vad gäller vita viner har jag ofta kört på traditionella tyska eller franska viner och det brukar gå bra. I övrigt har det ofta varit hugget som stucket. Precis som för röda viner, kom ihåg att detta inte är några garantier och att tillverkarna när som helst kan ändra innehåll!

Öl måste vara helt naturligt glutenfritt och inte bara glutenfritt för att kunna förtäras. I USA har man börjat experimentera med öl gjord på durra men det är ännu inget som har kommit till Sverige.

Sprit, till exempel brännvin och vodka, är ofta tillverkad på spannmål och mörkare varianter kan också vara färgade med karamellfärg gjord på vete. Sprit utan dessa hinder är till exempel tequila och vit rom. I övrigt så måste man kontakta tillverkaren för att vara säker på vad man kan välja.

Vinvinägrar följer samma mönster som vinerna. Med det sagt har jag själv inte reagerat på de vanliga sorterna i affärerna. Så klart är inte det någon garanti för hur du kommer reagera. Äppelcidervinäger ska inte vara något problem. Det är dessutom riktigt enkelt att göra sin egen om man vill vara ännu mer försäkrad. Ättika är en destillerad produkt men kan ändå vara ett problem om den är baserad på spannmål. Perstorps ättika ska vara baserad på barrträd om jag inte missminner mig. Den har i alla fall fungerat för mig.

Risvinägrar för sushi är också en fälla. Flera sorter, speciellt på restauranger, kan ha vete i sig.

Lite mer läsning:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14518594;
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf104490z;
http://www.celiaccenter.org/celiac/documents/catassi%20et%20al%20AJCN%202007.pdf;
http://www.stavin.com/barrelsystems/insert.htm;
http://www.orwine.org/intranet/libretti/d%205.8%20final%20version%201st%20july%20_263_01_0_.pdf;
http://embed.tv4.se/www.tv4.se/files/kallafakta/LISTA%20TILLSATSER_ALLERGENER.pdf

Vissa av ämnena är så kallade processhjälpmedel och försvinner eller bildar andra ämnen i slutprodukten. Processhjälpmedel behöver inte anges på ingrediensförteckningen. Andra ämnen är tillsatser och skulle ha angivits på vinförpackningen om vinindustrin inte haft ett undantag från EU:s regler om ingrediensförteckning.

 • Kryddor

Färdiga kryddblandningar kan ibland ha vete som utfyllnad och bland kryddor överlag finns det en risk för att de är kontaminerade. De vanligaste märkena i matvaruaffärer har fungerat för mig, men återigen, det är ingen garanti för dig.

 • Jästextrakt

Kan innehålla spår av gluten om den baseras på en gluteninnehållande råvara. Det är inte ovanligt att glutenhalten är högre än 20 ppm i sådana fall men även här är mätmetoderna dåliga på att uppskatta halterna.

 • Smörpaket och ost

Har dessa använts i glutensammanhang så finns det garanterat gluten där.

 • Mögelostar

Möglet är odlat på en någon typ av bas, nästan alltid vete. Små mängder kan finnas kvar. Här råder det en hel del meningsskiljaktigheter eftersom många menar att glutenet inte kan tas upp av mögel. Andra menar att när man skrapar av möglet från basen så kan en del gluten följa med. Var din gräns går vet bara du. Tydligen ska möglet odlas i tankar men någon näringsbas vid billigare konventionella ostar jämfört med riktiga hantverksostar och eventuellt behöver inte dessa innehålla gluten. Jag tål själv den konventionella ädelost som säljs i affärerna men har undvikit hantverksostarna i vår lokala delikatessbutik.

 • Sallader

Pastasallader är uppenbara källor till att bli sjuk men även couscoussallader är vanliga numera. Se även upp för att vissa sallader har krutonger på sig. Jag undviker också salladsbaser olika innehåll ofta spills över samt att tängerna gärna flyttar sig mellan olika byttor.

 • Kaffe från automater, smaksatt snabbkaffe

Rengöringsmedel kan vara baserade på vete. I smaksatt snabbkaffe kan smakämnena vara baserade på vete. Se upp för det något diffusa ”vitt” som är ett vetebaserat tillbehör till kaffet som ska ersätta mjölk och grädde.

 • Köksredskap

Vissa redskap och maskiner är svåra att göra rena från gluten. Ett klassiskt exempel är brödrosten.

 • Bakhanddukar

Se till att det finns speciella dedikerade till glutenbak.

 • Mjölk och nötkött

Kor är gjorda för att äta gräs men idag matas de med kraftfoder som de inte är skapade för att bryta ner ordentligt. Spår av gluten kan därför finnas kvar i både mjölk och kött som gör den extra känsliga sjuka. Spårmängderna kan dock variera beroende på säsong (fler kor får vara ute och beta på sommaren) samt som vanligt på hur känslig man är. Vidare har mjölk  problemet att ett av proteinerna, kassein, har en molekylär struktur som liknar gluten och  det kan finnas en risk för att man reagerar även på detta. Tänk på att det inte är helt otroligt att du kan vara känslig för mjölk i sig och att det inte behöver ha någonting att göra med gluten!

Jag tål personligen både konventionell mjölk och konventionellt kött. Jag väljer dock bort mjölkprodukter som inte är syrade/fermenterade. Min svåger tål ingen mjölk (även mjölkallergiker) och endast nötkött från gräsbetande kor för att inte reagera med glutensymptom. Hans dotter i sin tur tål all mjölk men endast kött från grästbetande kor. Det här är ett fantastiskt exempel på hur olika vi alla tål gluten även när det endast rör sig om riktigt små mängder. Om du är osäker på din egen gräns så är ett tips att endast äta viltkött under en period.

 • Konserver

Vissa konserver kan innehålla gluten som tillsats. Detta gäller till exempel kokosmjölk men så klart skiftar det från tillverkare till tillverkare. Se upp även för konserverad frukt som kan ha glukssirap i sig.

 • Odlad lax

Lax är en rovfisk men när den odlas så matas den med kraftfoder som den inte kan bryta ner och kan därför göra den extra känslige sjuk. Här har jag själv åkt på pumpen rejält. Se upp för att risvinägern till sushiriset kan innehålla vete!

”Den andra hälften av fodret är bland annat ekologiskt vetegluten för att binda samman fodret och naturliga ingredienser som till exempel räkskal eller röd torkad jäst för att laxen ska få en fin röd färg” (http://www.krav.se/artikel/njut-av-krav-markt-lax)

 • Rostad lök
 • Brödsirap
 • Öl, svagdricka, julmust
 • Diskborstar, borstar och penslar till matlagningen

Jag använder helst helt rena diskborstar men går det inte att undvika så var mycket noga med att skölja av redskapen. Borstar och penslar som används i matlagningen bör du undvika helt om de inte är dedikerade till glutenfri matlagning och bakning.

 • Qourn och frysta vegetariska sojaprodukter

De största märkena innhåller dessvärre vete. Det kan finnas uppstickare på marknaden som inte innehåller gluten men eftersom det inte är en marknad jag själv håller koll på så är jag inte helt insatt. Bland torrvaror finns det flera sojaprodukter (sojafärs, sojagrytbitar mm.) som är glutenfria och som det går att botanisera bland.

 • Godis

I till exempel lakrits är det vanligt att det finns vetemjöl och andra sorters godis kan vara baserade på kex. Glukossirap är ofta ett väldigt stort problem bland godis. Se också upp för lösgodis där olika sorter kontaminerar varandra.

 • (Farinsocker)

På pappaketet står det att farinsockret innehåller maltodextrin. Efter kontakt med producent har jag fått reda på att den inte ska vara baserad på vete. Man bör däremot se upp för att recept och ingredienser kan ändras från omgång till omgång och det är därför inte säkert att maltodextrinet kommer vara helt glutenfritt i framtiden. Detta behöver de inte märka ut eftersom halterna ligger inom gränsvärdena. Fortfarande föredrar jag den naturligare varianten i plastpåse.

 • Frimärken, kuvert

Klistret kan vara baserat på vete. Ska inte vara ett större problem i Europa men kan vara värt att tänka om man är ute och reser.

 • Tandkräm

Vissa tandkrämer innehåller gluten. Det finns vissa märken som är dedikerat gluten- och vetefria.

 • Hygien- och skönhetsprodukter

Vissa tvålar, schampon, lotions, läppstift  och andra hygien- och skönhetsprodukter kan ibland innehålla vete, speciellt om de är t.ex. handgjorda eller ekologiska. Se till exempel upp för ämnet tocopherol om du är riktigt känslig och reagerar via huden.

 • Té i påse

Speciellt örttér kan innehålla vete som utfyllnad.

 • Tobaksprodukter

Kan innehålla vetestärkelse. Detta gäller i synnerhet snus.

 • Dammsugare

Dammsugare som har använts för att städa ett utrymme med gluten kan blåsa ut detta gluten och sprida det över fler områden. Sanera i så fall utrymmen där du tillreder din mat.

 • Kirurgitråd och tejp

Speciellt sådana som löser upp sig av sig själva kan innehålla gluten.

 • Sushi

Sojasåsen är en uppenbar källa till gluten men även risvinägern kan innehålla gluten liksom laxen om den är odlad. Även wasabin kan innehålla vete. Se punkten om Sojor, fonder, buljonger, såser och salsor, Alkoholer, vinäger och ättika, Odlad lax.

 • Vanillin

Vanillinet är med största sannolikhet framställd ur rötad granved. Forskare har dock uppfunnit en metod för att få ut samma kemiska ämne ur vetehusk. Förmodligen är riskerna med vanillin inte särskilt stora i norden där rötad granved blir över från vår trädindustri. Vanillin av vetehusk kan dock bli större i framtiden och då är det bra att ha detta i åtanke. Production of vanillin from wheat bran hydrolyzates via microbial bioconversion

 • Fågel

Alla fåglar har en så kallad kräva vilket är en ”utvidgning av matstrupen där en större mängd föda kan lagras”. Är fågeln matad med spannmål finns en risk att köttet kontamineras beroende på hur fågeln delas. Detta gäller framför fågel som säljs hel och där man endast har skurit av hals och ben. Färdiga styckdetaljer som säljs separat utgör inte en lika stor risk då delarna styckas från fågeln först. Jag har inte själv reagerat på hel kyckling men det kanske hjälper att jag badar och sköljer ur kycklingen ordentligt flera gånger innan tillagning. Min svåger (återigen) har dock reagerat tydligt så detta är ytterligare ett exempel som kan illustrera våra olika toleransnivåer.

E-nummer

Processerad mat är obehaglig eftersom den ofta innehåller e-nummer som inte är bra för oss, vare sig ur en glutensynpunkt eller på övriga sätt. Flera tillsatser är tillverkade ur glukos vilken i sin tur kan vara tillverkad från vete, se punkten Maltodextrin, glukos- och fruktossiraper och druvsocker (dextros) m.fl. härovan. Alla e-nummer behöver inte vara farliga för oss men det finns sådana som man verkligen behöver se upp med. Som vanligt gäller det att kontakta tillverkaren om man är osäker på källorna till de olika ämnena och huruvida de kan innehålla spårmängder av gluten eller annat som man inte kan eller känner sig bekväm med att få i sig.

 • E150 a-d sockerkulör (karamellfärg)

Är oftast tillverkad från socker men kan komma från glukossirap från vete eller majs. Fråga tillverkaren om du är osäker. E150c har en tillsats av ammoniak eller ammoniumsalter. E150d har en tillsats av svaveldioxid eller sulfiter.

 • E300 Askorbinsyra (C-vitamin)

Se E330 Citronsyra.

 • E307 Alfatokoferol, Tocopherol (E-vitamin)

Utvinns ur frön och vegetabiliska oljor, däribland vetegroddsolja som har den högsta koncentrationen av vitamin E.

 • E330 Citronsyra

Produceras oftast syntetisk med hjälp av svartmöglet Aspergillus Niger och inte ur citroner som vissa felaktigt tror. Ursprunget kan vara vete men i Europa utgår man ofta från sockerbetsrester och USA från majs. De flesta personer som äter naturligt glutenfritt brukar heller inte ha problem med just citronsyra så känn inte att du behöver undvika det kategoriskt om det i så fall förhindrar din tillvaro och bekvämlighet. Sedan är det tyvärr fullt möjligt att reagera på citronsyra på grund av svartmöglet också. Gör en sökning på internet om detta är intressant för dig. Jag tål citronsyra själv men undviker det ändå.

Här får jag erkänna en 180 graders åsiktssvängning från min sida. Jag hade tidigare den missuppfattningen att citronsyra var ett verkligt problem eftersom ursprunget skulle vara vete. Jag har haft fel och jag ber om ursäkt för eventuella missförstånd som det kan ha orsakat. When you know better, do better! I gruppen Naturligt Glutenfritt är det numera tillåtet att tipsa om produkter som innehåller citronsyra så länge man upplyser om att det ingår, så jag följer helt enkelt efter på den principen.

 • E415 Xantangummi

Polysackarid som framställs från bakterien Xanthomonas campestris genom fermentering av till exempel glukos, sackaros eller laktos. Se Maltodextrin, glukos- och fruktossiraper och druvsocker (dextros). Xantangummi används i mycket små mängder i till exempel salladsdressingar, majonäser mm. All xantangummi är inte i farozonen utan kan till och med vara ett fantastiskt hjälpmedel i den glutenfria bakningen. Läs mer om xantangummi.

 • E420 Sorbitol, sorbitolsirap

Sockeralkohol som framställs ur stärkelse genom reduktion med vätgas under högt tryck och med nickel som katalysator. Se Sötningsmedel, sockeralkoholer och Maltodextrin, glukos- och fruktossiraper och druvsocker (dextros)

 • E421 Mannitol

Sockeralkohol som framställs ur sockerarten mannos, fruktos eller glukos genom reduktion med vätgas under högt tryck och med nickel som katalysator. Se Sötningsmedel, sockeralkoholer och Maltodextrin, glukos- och fruktossiraper och druvsocker (dextros)

 • E574 Glukonsyra

Kan framställas genom varsam oxidation av glukos med brom eller jod i en alkalisk lösning. Se Maltodextrin, glukos- och fruktossiraper och druvsocker (dextros)

 • E575-E579

Salt av glukonsyra.

 • E965 Malitol, maltitolsirap

Sockeralkohol som framställs ur sockerarten maltos (från malt oftast gjort på korn) genom reduktion med vätgas under högt tryck och med nickel som katalysator. Se Sötningsmedel, sockeralkoholer.

 • E967 Xylitol, björksocker

Cellulosa från till exempel björk, majs och vete bryts ner till xylos som därefter hydrogeneras med vätgas under högt tryck till xylitol. Se Sötningsmedel, sockeralkoholer.

 • E968 Erytritol

En sockeralkohol som billigast framställs industriellt genom att svamp bryter ner glukos eller sackaros. Se Sötningsmedel, sockeralkoholer och Maltodextrin, glukos- och fruktossiraper och druvsocker (dextros)

Annonser

33 reaktioner på ”Fällor

 1. Tack för en jättebra lista! Det mesta av det ska inte innehålla gluten, men däremot vetestärkelse och vi är många glutenallergiker som inte tål det heller. Därför är det så idiotiskt att de flesta svenska tillverkare av glutenfritt bröd använder just vetestärkelse istället för naturligt glutenfria spannmål.

  • Hej Martina!

   Ja du, ska inte och ska inte innehålla gluten… Tyvärr beror det ju på var man sätter gränserna och jag tror att många är betydligt känsligare för gluten än vad man vet om. Vetestärkelse innehåller alldeles för höga halter gluten för att vissa av oss ska klara det. Och, som du är inne på, för veteallergiker är det ett riktigt gissel. Eländet ska banne mig stoppas in i allt, när det finns många alternativ. Jadu, suck!

 2. Men nu försvann ju all text!! Tack för en bra lista på dolda fällor för den riktigt glutenkänslige! Ligger just i startgroparna för en kostrådgivar utbildning så detta var tacksamt :)

 3. Tack för en otroligt upplysande lista. Jag håller fortfarande på och lär mig vad min dotter och jag ska undvika (Dottern gluten och jag vete).

 4. Jag vill också tacka för en väldigt användbar lista. Vissa saker hade jag gärna läst vidare om ifall du har länkar till källor (som gluten i salt t ex). Jag är också nyfiken på hur du betraktar kontamineringsrisken i de mjölsorter som du använder. Bob’s Red Mill har diskuterats en del i amerikanska celiakikretsar , och där verkar det inte helt självklart att alla mjöler alltid är helt glutenfria (se exempelvis http://glutendude.com/celiac/bobs-red-mill-gluten-free/) .

  Att bli sjuk av odlad lax är ett fenomen som jag blev väldigt förvirrad över; jag trodde att det var själva laxen som var problemet och hade aldrig hört någon glutenrelaterad varning om att äta det. Jag får dock väldigt ont i magen och ledvärk direkt efter att ha ätit odlad lax, medan ingenting händer om jag äter vild pinklax exempelvis.

  Fortsätt gärna med ditt fantastiska bloggande! Är mycket tacksam över det jag har fått läsa här.

  • Hej Lin!
   Tack för kommentaren och för att du uppskattar min blogg. Tyvärr har jag väldigt få länkar att hänvisa till då det som finns på den här listan inte ligger i linje med officiella rekommendationer. Jag har försökt lägga in länkar där jag har material. Resten är resultatet av Wikipedia samt kunskaper inhämtade från alla kunniga medlemmar i FB-gruppen Naturligt Glutenfritt – Celiaki.

   Angående Bob’s Red Mill så har jag inte hört detta tidigare så det är värt att jag får luska i. Tack för tipset. Jag brukar välja mjöler från Authentic Foods i första hand och dessa har jag tack och lov inte reagerat på. Vet du hur det ligger till med dem? Tyvärr är det ju vanligt att även mjöler som borde vara naurligt glutenfria är kontaminerade. Risentas produkter har ju det problemet till exempel. Lurvehula har skrivit mer om detta. Det finns fler länkar under fliken Ingredienser.

   Nej, just odlad lax är ju väldigt vanligt att man reagerar på om man inte tål gluten. Det finns flera inne i Naturligt Glutenfritt – Celiaki. Pinklaxen är ju vildfångad och dessa har aldrig varit ett problem . Tack och lov för att det finns alternativ!

   Hoppas du kommer ha fortsatt användning för bloggen! :)

   //Kicki

 5. Alltså man blir ju mörkrädd. På riktigt..Jag hade fått för mig att det MÅSTE vara specat i innehållet om det innehåller en allergen. Tycker det är skitjobbigt faktiskt. Vad fasiken ska man äta lixom. Dessutom tkr jag ej ens att min dietist har koll på det, absolut inte när man läser detta. Jag var i Spanien i veckan och där, i vissa butiker, var de glutenfria produkterna (även i charken) märkta med ”sin gluten” och en svart prislapp, alla andra produkter var märkta m vit prislapp, alltså jätteöverskådligt. Fattar ej varför man har det i sverige…

  Ja ja tack för infon iaf.

  • Just småämnen är tyvärr undantagna från kravet på att allergener måste märkas ut. Läs mer på sidan 19 här: http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2000-2005/2004-27%20kons.pdf Men bli inte mörkrädd, ät ren mat, oprocesserade och utan tillsatser, så undviker du många fällor. Det är för övrigt det bästa och mest hälsosamma sättet att äten även obeaktat gluten. Både i Spanien och Italien är de betydligt bättre på att märka om någonting innehåller gluten. Det är synd att vi inte har det på samma sätt i Sverige.

 6. tack för allt jobb du lagt ner på denna lista! Jag måste sluta med all gluten, och jag tänker sluta HELT med gluten. Inte få i mig lite grann (tex under 20 ppm).. Så har inte alls mycket koll eftersom jag nyligen börjat, så du har gett mig en enormt bra start för mig! :)

 7. Kom in på din sida när jag googlade, tur var väl de :0)
  Nu så har de blivit lite lättare att börja ge dottern ngf mat.
  Vilket jobb du gjort, tack!!

 8. helt fantastisk information , nu fölrstår man mer och mer varför man så ofta mår dåligt när man äter på restaurang eller är på konferenser . Inte helt ovanligt att det är samma sak hos vänner som försökt att göra sig till och den långa listan vad man äter o inte redan är inlämnad innan . Hemmamaten är dock altid säker och vi som tänker oss för har ju inga problem i hemmet så länge vi äter ren mat och mycke noga med vad vi köper. Är ju så enkelt att slänga ihop en egen lunch. Stort tack för detta fantastiska arbeta

  • Tack Siv! Ja, det är mycket som kan ha gluten i sig. Men man lär sig snart ändå. Äter man ren mat så blir det inte så överväldigande. :)

 9. Ping: fyrahundrafyrtioåtta – Gluten? Eller? Reminder till släkt och vänner. | Filippovation

 10. Ping: fyrahundrasjuttiosju – vad fröken inte tål | Filippovation

 11. Tack för ditt arbete. Hade gärna varit ännu mer detaljerad och djuptgående. Jag slukar i mig all information om vetemjöl och dess derivator.

  Skriver själv på en glutenfri och laktosfri blogg.

  Hade önskat att få veta vad man kan äta istället. Vad äter du?

  Mvh Pernilla

  • Tack för kommentaren! Jag har försökt göra texten övergripande så att informationen inte blir för överväldigande. Jag vill uppmuntra mina läsare att söka vidare på uppslagen. Själv äter jag ren mat utan ingrediensförteckning. Vi lagar det mesta från grunden hos oss. En standardmåltid för mig är en bit kött eller ost och en stor sallad med endast lite olivolja. Om jag har mer tid så bakar jsg gärna kyckling i ugn eller sätter en köttgryta på spisen. Till frukost brukar jag äta smoothie på hemmagjord mjölkkefir, bär och olika hälsokostpulver för att få i mig extra näring. Om man tänker riktig mat så kan man äta i stort sett allt. Är man van vid hel- och halvfabrikat så blir det mer begränsat naturligtvis men eftersom jag länge har varit en förespråkare för riktig mat och äkta vara så är det nästan lite svårt att tänka på vad man ska äta istället – jag äter ju det mesta! Lycka till med bloggandet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s